Weert


Het eerste orgel zou zijn geplaatst in 1814.

Het zou hebben dienst gedaan tot in het jaar 1863.

Toch wordt er al in 1859 gesproken over een nieuw orgel.

In Weert werden al in 1859 plannen gemaakt voor een nieuw orgel; volgens de monografie ("Weert aan de Schelde - 200 jaar Sint-Anna-Parochie Weert", Weert 1985, geschreven door pastoor Pater Fons Heymans) kwam het er slechts in 1863.

 

Het is niet helemaal zeker dat het François Loret (Mechelen) zou betreffen; er wordt vermeld in dezelfde monografie "Loret van Gent". Er zijn aanwijzingen dat één van de gebroeders Loret (Emmanuel?) tijdelijk in Gent gevestigd zou geweest zijn (hij werkte daar o.m. ook voor de Jezuïeten).

 

Het orgel heeft 1 manuaal, zonder pedaal. De oorspronkelijke achterwandbespeling werd in de loop der tijden naar de zijwand overgebracht. De diaposon van het orgel is duidelijk lager dan 440 Hz.

Pas in 1951 werd Weert aangesloten op het elektriciteitsnet en werd ook de orgelbalg elektrisch aangedreven.

 

Of er nog bijkomende verbouwingen zijn gebeurd, staat niet beschreven. Wanneer je de foto echter goed bekijkt, kan je zien dat de orgelkast bovenaan tot in de nok van de kerk werd verhoogd door middel van een doek.

 

Op de pagina "Onroerend erfgoed in Vlaanderen", lezen we over het orgel:

Historiek
In Weert stond een kapel waarvan de bouwgeschiedenis onduidelijk is. In 1787 werd een sobere kerk gebouwd en functioneerde de kapel als koor. In 1859 werd de kerk sterk vergroot naar ontwerp van provinciaal architect Joseph Schadde. In 1863 werden de vensters van het oude deel aangepast aan het nieuwe deel. In 1875 werd de toren afgebroken en verplaatst (plannen van Léonard Blomme) om de neogotische kerk te vergroten.


In 1815 werd een eerste orgel voor de kerk gebouwd door J.F. De Potter uit Sint-Niklaas. Wat verder met dit orgel gebeurde is onbekend. Tussen 1859 en 1863 bouwde François-Bernard Loret (Mechelen) een orgel voor de kerk. François-Bernard Loret (1808-1877) werd door zijn vader opgeleid tot orgelmaker, maar was ook ingenieur mechanica. Hij vestigde zich eerst in Sint-Niklaas en
verhuisde 1845-46 naar Mechelen. Hij bouwde zo’n 300 orgels in België en Nederland en is auteur van meerdere traktaten en opiniestukken over orgelbouw. Het orgel in Weert onderging in 1931 enkele wijzigingen door Leon Daem (Appelterre) en werd later onderhouden door Etienne De Munck (Sint-Niklaas). Zo werd de speeltafel van de rugzijde van de orgelkast naar de zijkant verplaatst en veranderd.

 

Beschrijving
Het huidig orgel betreft een romantisch instrument van één klavier. Het omvat zeven registers en is bespeelbaar, maar heeft nood aan restauratie. Het historisch orgel is behalve enkele wijzigingen zowat integraal bewaard. De dispositie en het pijpwerk, de tractuur en de orgelkast (met de nog aanwezige kaarsenhouder) vormen de historische elementen. De orgelkast is in een sobere
neobarokke stijl en het viervoetsfront bestaat uit een halfronde uitkragende middentoren en twee lagere halfronde uitkragende zijtorens en vlakke tussenvelden. De speeltafel is ingewerkt aan de zijkant van de onderkast.

 

Evaluatie
Het historisch orgel van de Sint-Annakerk in Weert bevat artistieke waarde omwille van de historische elementen (de dispositie, het pijpwerk en de tractuur) die aan het orgel herkenbaarheid als romantisch instrument verlenen. De artistieke waarde wordt versterkt door de representativiteit als instrument gebouwd door François-Bernard Loret.

 

BRON

 

 


Huidige toestand


Uit het artikel: Laatste mis in Sint-Annakerk, enkele parochianen blijven buiten uit protest (Bornem) | Het Nieuwsblad kunnen we besluiten dat het orgel toen (24/10/2021) bespeelbaar was, aangezien een trompettist "The Last Post" speelde "dwars door de klanken van het kerkorgel heen".

De kerk werd aan de eredienst onttrokken en verkocht.

Wat er met het kerkorgel zal gebeuren is nog onduidelijk.


Foto's



Media