Puurs-Ursulinen


Het orgel van het klooster en de school van de zusters Ursulinen, werd in oorsprong gebouwd voor het Ursulinenklooster van Gierle.

In 1910 bestond de school die aan het klooster was verbonden, 50 jaar.

Ter gelegenheid van dat jubileum werd voor de kapel een orgel gebouwd:

"Om aan dit jubelfeest een extra cachet te geven, een blijvende herinnering voor de toekomst werd er te dezer gelegenheid een orgel aangeschaft waarbij de oudleerlingen een deel in de kostprijs bijdroegen als geschenk en blijk van hun dankbaarheid. Het was een heuglijke gebeurtenis om de kapel eindelijk na zeven jaar het lang verhoopte orgel te bezorgen. Het was een pareltje."

 

In 1937 werden, naast het orgel, schilderijen gehangen, van de hand van Frans Van Giel. Ze stelden fragmenten voor uit het leven van de H.H. Ursula en Angela.

 

In 1963 werd plots besloten om het klooster te Gierle op te heffen:

"De ontruiming begint in augustus in aller haast. De meeste meubels werden verspreid over de bijhuizen van Londerzeel, Ternat, Haacht...

Het orgel werd afgebroken en begon in de kapel van de zusters van Puurs een tweede leven, naar ook daar kreeg het eenzelfde lot beschoren.

De zuster-organiste verhuisde mee met haar orgel van Gierle naar Puurs.

Bij sluiting van de kostschool en bij gebrek aan een zuster-organiste, bracht men het orgel over naar het parochiale kerkje op het gehucht Branst (Bornem), waar het nu nog dienstig is."

 

 

Dat laatste is ook al langer niet meer waar. Het orgel werd er ontmanteld. Niemand weet waarom. Het werd er vervangen door een electronium van Johannus. De kerk van Branst werd ondertussen ook opgeheven en zal dienst doen als kerkelijk opslagmagazijn.

 

Over het orgel in zijn "Puurse tijd"  zijn we nog op zoek naar foto's. Ook de naam van de bouwer en de dispositie zou heel interessant zijn. Of bent u in Branst getrouwd en beschikt u nog over een video waarin het orgel te horen is?

 

 

 

Boven: het orgel na de plaatsing te Gierle in 1910.

 

Onder: Na het ophangen van de grote schilderijen in 1937.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb