Liezele


Tot in 1914, toen het dorp door de Belgische genietroepen volledig werd afgebrand, stond er in Liezele een oude kerk met een gotische toren.

 

"In het jaar 1757 werd in die kerk het eerste orgel geplaatst. "Zij is gekogt geweest bij Mr Blas te Brussel voor de som van 400 guldens en is de eerste mael bespeeld op den feestdag van den H. Joseph van hetzelde jaer."

 

Het kan niet anders dan dat Egidius Le Blas bedoeld wordt, als bouwer van het instrument.

Egidius Le Blas (Brussel, 1701 – Brussel, 8 september 1768) was een Zuid-Nederlands orgelbouwer.

Hij was een leerling van Jean-Baptiste Forceville, waar hij vanaf 1728 werkzaam was.

In 1739 had hij als zelfstandig orgelmaker een atelier in Brussel.

Zijn werkgebied is niet groot: hij was vooral actief in het Brusselse en het Mechelse.

Samen met zijn Brusselse collega's en tijdgenoten Jean-Baptiste Goynaut en Joannes Smets behoorde Le Blas tot de grote Zuid-Nederlandse orgelmakers uit de rococoperiode.

De orgelbouwers Le Blas, Jean-Baptiste Goynaut, Pieter Van Peteghem, Jean-Joseph vander Haeghen behoren allemaal tot de zogenaamde 'school van Forceville'.

 

"Deze in slechten toestand zijnde is door een ander orgel vervangen geworden in het jaer 1843 en heeft 3.638 franken gekost."

Getuige hiervan is pastoor Van Ginderdeuren, die al in 1875 onderpastoor was in Liezele en later pastoor werd tot in 1916, moet bovenstaand orgel nog hebben gekend. Toch vermeldt hij er niet de bouwer van.

 

Na de eerste wereldoorlog werd de mis opgedragen in een noodkerk. De huidige kerk werd ingezegend in 1924. Het orgel wordt op het dokzaal geplaatst en ingespeeld in 1927.

Vanuit de kerk gezien, is het groot orgel tegen de rechterwand opgesteld in een niet versierde orgelkast. Het recit staat links en heeft zwelluiken. Geen van beide kasten heeft zichtbaar pijpwerk.

 

Hieronder kan u een foto vinden van de aankondiging van de inspeling van het orgel.  Een eerder bescheiden orgel met een indrukwekkend inspelingsprogramma, gekozen door Flor Peeters. Waaruit men kan besluiten dat ook iemand als Flor Peeters achter het gekozen programma staat.

 

Merk op dat in het inspelingsprogramma een Violine 4' in de dispositie wordt vermeld. Op de foto die recent in de kerk werd genomen, staat op die plaats een Quinte 2 2/3'.

 

 

De aankondiging van de inspeling op 2 oktober 1927

 


Huidige toestand


Het orgel is nog bespeelbaar en wordt nog ingezet in de liturgie, alhoewel er na het kerkenhervormingsplan nog amper weekendvieringen zijn: 1 per maand. Wel gaan er nog uitvaarten door, waarbij het orgel de koorzang begeleidt.

Er is - anno 2022 - al gedurende langere tijd geen systematisch onderhoud meer voorzien. Wanneer er echt problemen waren, werden die opgelost door een dorpsbewoner, die in een lang verleden tewerk gesteld was bij een orgelmaker.

Maar deze hulp dreigt nu ook weg te vallen.

 


Foto's


Vanuit de kerk gezien: links: zwelwerk. Rechts hoofdwerk. Speeltafel middenin.

Hoofdwerkkast

Zwelwerkkast


Media